2016. már 02.

Guruló füldugó

írta: Autó Máté Kft.
Guruló füldugó

A Sony és a Ford mérnökei összefogtak a zaj ellen

fordsoundmasterclass_22.jpgValószínűleg sokan ismerik azt a megnyugtató érzést, amikor buszon vagy vonaton utazva a monoton gépzaj, illetve az utasok zsibongásának elnyomására feltesz egy zajvédő fülhallgatót. A tapasztalatok szerint a "zajcsökkentett" utazás kevésbé fárasztó és a koncentráló képesség is tovább megmarad.

Ennek az érzésnek az autós megvalósításáért fogtak össze a Sony és a Ford mérnökei. Így született meg a Ford "Aktív Zajkioltó" rendszere, ami három, az utastér stratégiai pontjain elhelyezett mikrofon segítségével érzékeli a motor és a sebességváltó felől érkező nemkívánatos zajokat. A zajkioltó az audio rendszeren keresztül bocsát ki ellentétes fázisú hanghullámokat – anélkül, hogy az hatással lenne a zene vagy a beszélgetés hangerejére. fordsoundmasterclass_05.jpgAz intelligens technológia rögzíti az autóvezető és a jármű viselkedését, és felkészül ezekre – például amikor a vezető alacsonyabb sebességfokozatban gyorsít.

Az elegáns, új Ford Mondeo Vignale modellben számos, a hangminőség javítását szolgáló innováció működik, az Aktív Zajkioltás is e komplett rendszer részét képezi. Ugyancsak az autó halk működését biztosítja az akusztikus üvegezés, ami javítja a szélvédő és az első ablakok hangszigetelő tulajdonságait. Az üvegben az emberi hajszálnál is vékonyabb, különleges akusztikus réteg csökkenti az ablakoszlopok körül áramló menetszél zaját.

fordsoundmasterclass_19.jpgA zaj, a rezgések és nyersesség minimalizálása érdekében minden Ford jármű alapos tesztelésen esik át. Ennek során az autók végighaladnak a világ legkegyetlenebb útjain (mind a Ford tesztlétesítményeiben, mind pedig a külvilágban) ahol egyaránt találkoznak murvás útfelületekkel és a világ legdurvább kátyúival is. A Mondeo Vignale mérnökei úgy tervezték meg az autót, hogy utastere optimális hangélményt biztosítson a vezető és az utasok számára.

Ismerkedjen meg az új Ford Mondeo további vezetőbarát szolgáltatásaival a Ford Máté-nál!

 

Szólj hozzá

élmény vezetési zajcsökkentés Sony Ford Mondeo Vignale