2016. feb 29.

Peugeot győzelem a Dakar Rallye-n

írta: Autó Máté Kft.
Peugeot győzelem a Dakar Rallye-n

Peterhansel megőrizte a Mr. Dakar címet

peugeot_dakar1v.jpgA Peugeot 2016-ban immár ötödik alkalommal állhatott fel a dobogó legfelső fokára a Dél-Amerikában rendezett népszerű Dakar Rallye-n. A kétkerékhajtású PEUGEOT 2008 DKR fedélzetén a fantasztikus Stéphane Peterhansel/Jean-Paul Cottret páros diadalmaskodott.

Mind a Peugeot-nak, mind a versenyző Peterhanselnek nagy múltja van ezen a versenyen. A márka még 1987. és 1990. között négy alkalommal nyerte az akkor még Afrikában rendezett futamot. A dél-amerikai megmérettetésen az idei volt a második, amin indultak, így a siker elég gyorsan érkezett. Ráadásul, a csapat négy PEUGEOT 2008 DKR autójából három is célba ért, ami a győzelem mellett a másik kimagasló eredmény.

peugeot_dakar3v.jpgA kormánynál ülő Stéphane Peterhansel-t pedig szintén nem kell bemutatni a rallye szerelmeseinek, hiszen 25 évvel az első motoros győzelme után ez a mostani a sorban 12. arany, melyből hatot kétkeréken, hatot pedig autóval szerzett. A másik nagy siker, hogy a verseny vége előtti negyedik napon még az élen álló Carlos Sainz/Lucas Cruz páros ugyan nem állhatott fel a dobogóra, mégis oroszlán része volt a Peugeot Total csapat sikerében. 

Egyébként a Peugeot Total versenyzői már az első szakasztól magukhoz ragadták a vezetést. Az első gyorsasági győzelmet Sébastien Loeb szerezte meg, maximálisan kihasználva raliversenyzői tapasztalatait a számára oly otthonos terepen, ám hamarosan Stéphane Peterhansel és Carlos Sainz is felvette vele a tempót. Az első héten megtett tíz szakasz során a PEUGEOT 2008 DKR versenyautók négy kettős és két hármas győzelmet arattak, és folyamatosan a ranglista első három helyét foglalták el összetettben, ami hatalmas adrenalin löketet adott az egész csapatnak. Saltában, a pihenőnapon a Loeb-Peterhansel-Sainz trió állt az élen a Bolíviai-fennsíkon tett fárasztó versenynap után!

peugeot_dakar4v.jpgA második héten a változatosabb útvonal, az offroad szakaszok és a homokdűnéken át vezető útvonalak szolgáltattak újabb kalandokat. A borulásveszélyes és váratlan akadályokkal teli terepen Sébastien Loeb (felborultak) és Carlos Sainz (a 10. szakaszban feladta műszaki hiba miatt) hamar búcsút mondhatott a győzelmi esélyeknek. Cyril Despres az ötödik szakaszban hátrányba került (turbóhiba), így attól kezdve Stéphane Peterhansel lett a Peugeot Total fő esélyese a győzelemre. A Fiambala legendás dűnéi között vezető kegyetlen gyorsasági szakasz izgatott győztese a tizedik etapban egyórás előnnyel átvette a vezetést. Innentől kezdve már csak annyi dolga volt, hogy a célba érésig jól gazdálkodjon ezzel az előnnyel.

Az elődjénél alacsonyabb, szélesebb, hosszabb és erősebb új PEUGEOT 2008 DKR hamar megmutatta, mire képes. A hagyományos 4x4-es versenygépekkel szemben hű maradt az kétkerékmeghajtáshoz, mégis mindenféle terepen rendkívül otthonosan mozgott, ami megerősítette, hogy a csapat a legjobb megoldásokat találta meg a győztes autó megépítéséhez.

Szólj hozzá

2008 Dakar Loeb Peugeot Peterhansel DKR